ENERJİ VE GIDA GÜVENLİĞİ ARTIK KÜRESEL PİYASALAR İÇİN BİR SONRAKİ FAY HATTI OLARAK GÖRÜLÜYOR

TAKİP ET

ENERJİ VE GIDA GÜVENLİĞİ ARTIK KÜRESEL PİYASALAR İÇİN BİR SONRAKİ FAY HATTI OLARAK GÖRÜLÜYOR Fed Kararları Ve Küresel Ekonominin Geleceğini , İş İnsanı,Siyaset Bilimci Esen Ermiş Ertürk İle Konuştuk

ENERJİ VE GIDA GÜVENLİĞİ ARTIK KÜRESEL PİYASALAR İÇİN BİR SONRAKİ FAY HATTI OLARAK GÖRÜLÜYOR

 

Fed Kararları Ve Küresel Ekonominin Geleceğini , İş İnsanı,Siyaset Bilimci Esen Ermiş Ertürk İle Konuştuk

 

 

Geçen hafta Federal Rezerv , 1994'ten bu yana en büyük artışını gerçekleştirdi. Amacı neydi? borçlanmayı daha maliyetli hale getirerek,  enflasyonu önlemeyi amaçlıyor .Ancak bu hareket, ekonomik aktivitede olası bir resesyon yani durgunluk-yavaşlama korkusunu arttırdı.

 

Fed Başkanı Jerome Powell dün Capitoll Hill’de 6 ayda bir gerçekleşen ifadesini verdi. enflasyonu durdurmak için bir resesyonu tetiklemeye çalışmadıklarını, ancak bir ekonomik daralma riski ortaya çıksa da fiyatları kontrol altına alma hedefinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Bu ne demek reçete acı da olsa,bedeli ne olursa olsun uygulayacağız diyor.Dünya ekonomisi kendini buna hazırlasın,sonra şok olduk,sürpriz oldu gibi başka sorunlar yaşanmasın istiyorlar. FED’in sözlü yönlendirmeyi her zaman çok iyi yaptığını düşünüyorum.

 

Peki sonuçları ne olacak derseniz,ABD senatörü Warren ‘a katılıyorum “Durgunlukla birlikte yüksek enflasyon ve milyonlarca işsize” neden olabilecek bir durumla karşı karşıyalar. Bunun dünyaya yansıması ne olur? Küresel büyümeyi vurabilir.Zaten dünya çapında perakende sektörü,tüketicilerin harcamaları azaltmasından dolayı aynı zamanda   Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle petrol, buğday ve diğer emtia fiyatlarındaki artış…

 

Beşinci ayına giren Ukrayna savaşı, küresel yakıt fiyatlarının yükselmesine neden oldu ve bunun küresel ekonomi üzerinde ciddi yansımaları oldu. Dünya Bankası geçtiğimiz günlerde , bu yıl için küresel ekonomik büyüme görünümünü %4,1'den %2,9'a indirdi ve Avrupa dahil olmak üzere Rusya ve Ukrayna ile yakın ticaret  bağları olan ülkelerin daha büyük risk altında olduğu konusunda uyardı.

FED faiz, küresel ekonomi,Esen Ermiş Ertürk,enflasyon

​​​​​​​FED faiz küresel ekonomi Esen Ermiş Ertürk enflasyon