Expansion Valf Nedir ve Seçimi Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

Expansion Valf, Türkçeleştirilmiş tabiri ile genleşme valfi soğutma sisteminde kullanılan temel elemanlardan birisi olup, bir soğutma çevriminin meydana gelmesi için gerekli dört elemandan birisidir.

Expansion Valf, Türkçeleştirilmiş tabiri ile genleşme valfi soğutma sisteminde kullanılan temel elemanlardan birisi olup, bir soğutma çevriminin meydana gelmesi için gerekli dört elemandan birisidir. Diğer temel soğutma sistemi elemanları kompresör, evaporatör ve kondanser ile birlikte her soğutma sisteminde, en basitinden en kapsamlısına mutlaka bir tane genleşme valfi bulunmak zorundadır.
 
Genleşme valfleri, soğutma sistemlerindeki akışkanın basıncının düşürülerek evaporatöre düşük basınçta yoğuşturulacak akışkanı gönderen teknik tabirle bir kısılma vanasıdır. Genleşme valfleri daha eski sistemlerde sabit bir hacim düşüşünü sağlamak için kapiler (ince) boru veya sabit kısılması bir vana olarak görev yapmakta idi. Gelişen teknoloji, öncelikle soğutma sistemlerinde termostatik genleşme valflerini sonrasında da elektronik genleşme valflerini kullanıma sunmuştur.
 
Genleşme Valfi Seçimi, Elektronik Genleşme Valfi – Termostatik Genleşme Valfi
 
Termostatik genleşme valfleri, evaporatör çıkışındaki akışkanın sıcaklığına göre evaporatöre giden akışkan miktarını ayarlar. Termostatik genleşme valflerinin bulb denilen bakır borudan oluşan bir ucu evaporatör çıkışındaki hatta monte edilerek sıcaklığın algılanmasını sağlar. Yine genleşme valfinin içerisindeki vida, evaporatördeki akışkanın ayarını sağlayacaktır.
 
Elektronik genleşme valflerinde ise sistem tamamen sensörler ile elektronik olarak kontrol edilmektedir. Soğutma sisteminin kontrol cihazına, evaporatör girişi ve çıkışından alınan basınç ve sıcaklık verisi gönderilir. Yine bu kontrol cihazından elektronik genleşme valfine giden veri valfin açılıp kapanarak sisteme beslediği akışkan miktarının artmasını veya azalmasını sağlar.
 
Soğutma sistemlerinde genleşme valfleri genellikle piyasada iki farklı isimle bilinirler bunlardan daha basit sisteme sahip mekanik olanları termostatik genleşme valfleri, daha karmaşık, elektronik kontrollü sistemler ise elektronik genleşme valfleri olarak bilinirler. Temelde, termal genleşme valfleri, elektronik genleşme valflerine göre daha ucuzdur. Ancak elektronik genleşme valfleri daha kesin kontrol ve daha kapsamlı akışkan kontrolünü sunar.
 
Elektronik genleşme valflerinin yaygın olarak daha kısa ömürlü oldukları piyasada söylenmesine rağmen Danfoss expansion valf, termostatik expansion valfler kadar uzun ömürlü kullanımı sunmaktadır. Elektronik genleşme valflerinin sağladığı tüm avantajlar Danfoss ürünleri ile soğutma sistemlerinde yakalanabilmektedir.
 
Danfoss – Soğutma Sistemlerinde Öncü Kuruluş
 
Danfoss, çok uluslu bir soğutma, ısıtma ve iklimlendirme şirketi olarak uzun yıllardır dünya çapında kabul görmüş soğutma sistemleri çözümleri ile piyasanın güvenini kazanmıştır. Danfoss expansion valf pek çok Danfoss ürününde olduğu gibi firmanın üstün ar-ge yapısının ve uzun yıllar sonucunda oluşan tecrübesinin bir sonucu olarak piyasadaki muadil ürünlere göre çok geniş yelpazede çözüm sunmaktadır. Expansion valflerin seçimlerinde Danfoss, akışkana, basınca, sistem gereksinimlerine veya iklim şartlarına göre pek çok farklı ürünü portföyünde barındırmaktadır. Expansion valfi seçimi için ayrıca Danfoss, web sitesinden indirilebilecek Coolselector isimli hazır seçim programını müşterilerine sunmaktadır. Coolselector, sadece expansion valflerde değil diğer tüm soğutma sistemi ürünleri seçimlerinde ilgililerin en önemli yardımcı aracıdır.
 
Genleşme valfleri bir soğutma sisteminin en önemli parçalarından birisi olmakla birlikte genleşme valfi seçiminde kalite ve uzun ömür en önemli faktörlerdir.