İbrahim Murat Gündüz'den inşaat müteahhitlerini vicdanlı olmaları konusunda uyardı

TAKİP ET

İbrahim Murat Gündüz'den inşaat müteahhitlerini vicdanlı olmaları konusunda uyardı Adanalı girişimci ibrahim Murat gündüz inşaat müteahhitlerinin vatandaşa vicdanlı devlete karşı dürüst davranmaları gerektiğini söyledi.

İbrahim Murat Gündüz’den inşaat müteahhitlerini vicdanlı olmaları konusunda uyardı

Adanalı girişimci ibrahim Murat gündüz inşaat müteahhitlerinin vatandaşa vicdanlı devlete karşı dürüst davranmaları gerektiğini söyledi.

İbrahim Murat Gündüz son günlerde yaşanan müteahhitler tarafından gerçekleştirilen suni fiyat artışları ve

Ülkemizde yaşanan olumsuzluklar hakkında açıklamalar yaptı.

Müteahhitler vergi ödememek için konut satışlarında gerçek satış bedelini değil rayiç bedeli üzerinden tapuda satış yaptıkları için düşük Kredi kullanmak isteyen vatandaşın ihtiyacı olan krediyi kullanmasına  engel oluyorlar. Bunun adı kul hakkı, aynı anda vatandaşa ve devlete zarar veriyorsunuz diyerek yürürlükte etkin ve caydırıcı cezalar olmaması sebebi ile müjde adı altında açıklanan projeler müjde olmaktan çıkıp vatandaşı mağdur ediyor ifadesini kullandı

İbrahim Murat Gündüz fahiş fiyat artışı sorunu ile ilgili olarak Ülkemizin

mali kontrolü kolay bir konut politikası sistemine ihtiyacı olduğunu söyledi.

İnşaat yapı ruhsatlarının, projenin bağımsız bölümlerinin, gerçek brüt ve net metrekarelerinin, projenin inşa edildiği arsa fiyatının ve özellikle de reel satış fiyatlarının takip edilebileceği elektronik temelli bir altyapıya ihtiyacı olduğunu belirtti

Alıcı tarafından müteahhite ödenen bedel müteahhitin isteği ile daire satışının resmiyette gerçek satış bedeli gibi görünmesini sağlayabilmek amacıyla  müteahhit tarafından alıcının gerçek satış bedelinin sadece ufak bir bölümünü muhakkak banka vasıtayla göndermesini ister. Bu şekilde satış bedeli suni olarak  resmileştirilmiş olur , alıcının müteahhide ödemesi gereken kalan tutar ise müteahite tapu müdürlüğğnde elden verilir ve tüm bu işlemler müteahhitin vergi kaçırma suçu işlemesini oluşturur.

Gayrimenkuller alınıp satılırken süregelen bir uygulama olan gayrimenkulün gerçek satış bedeli yerine müteahhitin yönlendirmesiyle daha düşük bir bedelden satış bedeli olarak gösterilmesi sonuç olarak müteahhitin vergi kaçırarak haksız kazanç elde etmesi sonucunu doğurur.

satış bedeli neden düşük bedel ile gösteriliyor?

İbrahim Murat Gündüz bunun sebeplerini şu şekilde açıklıyor;

İnşaat müteahhitlerinin yeni (kullanılmamış) ev satarken gerçek satış bedelini manipüle ederek belediye rayiç bedeli üzerinden beyan etmelerinin amacı kurumlar vergisi, geçici vergi ve KDV’yi eksik ödemek veya hiç ödememek için yaptıkları hukuksuz bir uygulamadır. Amaç net olarak az vergi ödemek veya hiç ödememek.

Piyasayı, suni fiyat artışı ile manipüle edenlerin tespit edilerek cezalandırılması, 'fırsatçılık yapan müteahhitlerin fiyatlarını yükselttikleri konutların tespit edilerek kampanya desteğinden muaf tutulması gerektiğini belirten İbrahim Murat Gündüz, Maliye Bakanlığının bilhassa bu müteahhitlerin matrah arttırımı gibi fırsatlardan yararlandırmaması gibi önlemler alınması gerektiğini söyledi