" İLERLEYEN GÜNLERDE DAHA İYİ ANLAŞILACAK !"             

TAKİP ET

Baş döndüren hızla ilerleyen siyasi gündemi, sıcağı sıcağına ünlü siyaset bilimci Esen Ermiş Ertürk ile konuştuk.

 “ İLERLEYEN GÜNLERDE DAHA İYİ ANLAŞILACAK !”             




Baş döndüren hızla ilerleyen siyasi gündemi, sıcağı sıcağına ünlü siyaset bilimci Esen Ermiş Ertürk ile konuştuk.
Evet Esen hanım sahada neler oluyor? NATO genişlemesi konusunda sıcak gelişmeler var ve Türkiye’nin haklı tepkileri var ,Sayın Cumhurbaşkanı açıklaması ne anlama geliyor?

Ne diyeceğim,şunu diyeceğim ; Türkiye,Rusya,İran,Amerika,Çin ana aktörler geri kalanı yardımcı oyuncular. Asıl aktör bu saydığım devletlerdir bölgede. 1.Dünya Savaşı sonrası çizilen sınırları 2.Dünya savaşı ile genişçe yeniden çizmek isteyen ve bunu başaramayanların satrancını izliyoruzHemde uzun yıllardır izliyoruz.

İngiltere Başbakanı Başbakan Boris Johnson, Rusya'dan herhangi bir saldırı tehdidine maruz kalması halinde İsveç'e destek sağlama sözü veren bir güvenlik deklarasyonu imzaladı.İsveç’le de benzer bir anlaşma imzalayacak olan İngiltere bir NATO üyesi ve bu 2 ülkeye kendince kol kanat germiş oluyor.Teknik birçok mevzu var ama sizi bu konularla meşgul etmeyeyim şimdi.

Türkiye Cumhuriyeti devleti hiçbir dönemde emperyal bir devlet olmamıştır.Ancak emperyal güçlerin  her zaman fırsat kolladığı,genellikle fırsatı kendilerinin oluşturduğu  ellerini ovuşturduğu , kritik bir ülke olmuştur.
Hepinizin bildiği gibi İsveç ve Finlandiya NATO üyeliğine başvuracağız açıklaması yaptı. Ve  Cumhurbaşkanı Erdoğan, tavrını hemen bellİ etti ve dedi ki " İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz.”  İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi.” Diyerek neden sıcak bakmadığımızda net ifade etti.

Gelelim Çin’e .Çin, Kuşak-Yol projesiyle yakın ve uzak bölgelerde kritik altyapı yatırımları yapıyor. Uluslararası siyaset ve ticaret ortamının tekrar iki kutuplu hale geldiği bu dönemde ABD, Rusya ve Çin arasında artan rekabet sertleşiyor.Çin ve Rusya’nın arasında sorun yok ittifak yapıyorlar diyebilirsiniz ancak tam bit müttefik ilişkisi içinde olmadıklarını 24 Şubat 2022’deVladimir Putin'in, "Ukrayna'nın askerden ve Nazizm'den arındırılması" amacıyla başlattığını söylediği  askerî operasyon sırasında gördük.Çin net bir destek açıklaması yapmaktan kaçındı ve hala Rusya’ya Ukrayna işgali konusunda direk bir desteğini görmüyoruz.


NATO, AB, Dünya Bankası,IMF, Ameirika/ Batı blokunun küresel güç olarak kalmasını sağlamayı amaçlıyordu. Ancak 1950’de değiliz. Soğuk savaş bitti . Avrupa ekonomisi gerek Covid-19 gerekse enerji ithalatından kaynaklı krizle boğuşuyor.
“Çok kutuplu dünya daha karlı” çünkü hem askeri hem siyasi açıdan ve tabi ekonomik açıdan ABD böyle düşündü.

Özetleyecek olursak,bir ipte 3-4 cambaz var, Türkiye en kritik konumdaki ülke ve nefesi tutup,dengelemeyi yapıp dümdüz ilerlemesi gerek.Bununla ne kastettiğim  ilerleyen günlerde daha iyi anlaşılacaktır.

NATO,İsveç,Finlandiya,Esen Ermiş Ertürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ,Türkiye,İngiltere,Çin,Rusya,Ukrayna