Kutlu Rüya Nedir Osman Beyin gördüğü rüya

TAKİP ET

Kutlu Rüya Nedir Osman Beyin gördüğü rüya Nedir Osman'ın kutlu rüyası nedir

Osman Beyin bu güzel rüyâsını şöyle tâbir etti: "Oğul sen, Ertuğrul Gâzi oğlu Osman, babandan sonra "Bey" olacaksın, kızım Mâl Hâtunla evleneceksin. Benden çıkıp sana gelen nûr budur. Sizin asîl ve temiz soyunuzdan nice pâdişâhlar gelecek.
 

İlk Osmanlı tarihçileri Osman Gazi’nin bir cihan devleti oluşunu bir rüya motifiyle anlatırlar. Osman Gazi rüyasında Şeyh Edebali’nin koynundan bir ayın doğup, kendi koynuna girdiğini ve göbeğinden çıkan ağacın bütün dünyayı kapladığını görmüştü

Osman Gazi, Osmanlı Devleti'nin kurucusudur. Devlet adını ondan alır. Dünyada kurulan en büyük iki-üç imparatorluktan biri olan Osmanlı'nın kurucusu Osman Gazi 1257 veya 1258'de doğdu. 1324'te vefat etti. Marmara Denizi'nin doğusunda küçük bir bölgede tutunmaya çalışan Türkmen topluluğunu, büyük bir devletin çekirdeği haline getirdi.

RÜYADAN CİHAN DEVLETİ'NE
İlk Osmanlı tarihçileri Osman Gazi'nin devlet kurmasını bir rüya motifiyle anlatırlar. Osman Gazi rüyasında Şeyh Edebali'nin koynundan bir ayın doğup, kendi koynuna girdiğini ve göbeğinden çıkan ağacın bütün dünyayı kapladığını görmüştü. Uykudan uyanınca rüyasını Şeyh Edebali'ye anlattı. Bölgenin saygıdeğer din adamlarından olan Şeyh Edebali rüyayı "Oğul Osman Gazi, sana müjdeler olsun. Yüce Allah sana ve nesline padişahlık verdi, kutlu olsun. Ayrıca benim kızım da senin eşin olacak" diye tabir etmişti.



Şeyh Edebali'nin müritlerinden Derviş Durdu oğlu Kumral Dede denen derviş Osman Gazi'ye, "Ey Osman! Sana padişahlık verildi. Bize de bir şükran borcu vermen gerek" deyince, Osman Gazi "Ne vakit padişah olursam sana bir şehir vereyim" dedi. Derviş ise "Bize şu Köyceğiz yeter" dedi. Osman Gazi bu isteği kabul etti. Derviş "Öyleyse bize bir kâğıt ver" dedi. Osman Gazi, "Ben yazmak bilir miyim ki benden kâğıt istersin. İşte bir kılıcım var. Babamdan ve dedemden kalmıştır. Onu vereyim. Bir de maşrapa vereyim. Neslinden gelecekler bu nişanı saklasın. Eğer Hak Teâla beni padişahlığa eriştirirse benim neslim dahi bu alameti görüp kabul etsin, köyünü almasın" cevabını vermişti.
Osman Bey aşiretin başına geçtiğinde, çevredeki tekfurlarla iyi ilişkileri devam ettirdi. Ancak 1284'ten sonra gaza peşinde koştu