Otizmin zorluklarını yaşayarak öğrendiler
Bursa'da otizmli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklar, dikkat çeken bir çalışmayla gözler önüne serildi. Özel olarak hazırlanan bir kabine giren gençler, farklı çevresel uyarılar eşliğinde alışveriş yapmaya çalışarak özel ihtiyaç sahipleri empati kurdu.
Bursa'da otizmli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklar, dikkat çeken bir çalışmayla gözler önüne serildi. Özel olarak hazırlanan bir kabine giren gençler, farklı çevresel uyarılar eşliğinde alışveriş yapmaya çalışarak özel ihtiyaç sahipleri empati kurdu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu ve BURFAŞ tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü ve Otizm Farkındalık Ayı kapsamında 'Bir Anlığına Benim Dünyam' etkinliği düzenlendi. Otizmli bireylerin çevresel etkiler nedeniyle karşılaştıkları zorluklara, Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi'nde özel olarak hazırlanan farkındalık kabiniyle dikkat çekildi.
Etkinliğe katılan klinik psikolog, psikolog ve psikoloji öğrencileri, kabin içerisinde kulaklık, gözlük ve eldiven takarak otistik bireylerin yüksek ses, ışık ve dokunmaya karşı hissettikleri zorlukları deneyimledi. 4 dakika boyunca dış etkenlere maruz kalan gençler, özel ihtiyaç sahipli bireylerin sosyal hayatta yaşadığı sıkıntıları daha iyi anladı.
Hayatlarını kolaylaştırmak hepimizin sorumluluğu
Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi Furkan Özaltolmaz, Dünya Otizm Farkındalık Günü ve Otizm Farkındalık Ayı kapsamında farklı bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Hazırladıkları kabinle otizmlilerin günlük hayatta karşılaştıkları duyusal zorluklara dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirten Özaltolmaz, deneyim temelli farkındalık çalışmasının Türkiye'de ve Bursa'da ilk kez yapıldığını dile getirdi. Otizmlilerin her gün diğer insanların kurduğu dünyada dış etkenlere maruz kaldığını anlatan Özaltolmaz, Otizmli bireylerin hayatın tam içinde, her yaşta yanımızda olduklarını unutmamalıyız. Onların sesleri ve dokunuşları bizden çok daha farklı hissettiğini unutmamalıyız. Hayatlarını kolaylaştırmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Deneyim temelli çalışmamızı, 17 ilçeye de taşıyacağız. Dünyayı onların gözünden görmeli, engelleri birlikte aşmalıyız dedi.
Kabine girerek deneyim yaşayan gençler ise, otizmlilerin yaşadıkları zorlukları yakından görme imkanı bulduklarını ifade etti. Dikkat ve seçiciliğin azaldığını ve zorlandıklarını söyleyen gençler, deneyim sonucunda otizmli bireyleri daha iyi anladıklarını belirtti.