Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 108. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.
Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 108. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı'nda gerçekleşen törene Trabzon Valisi Tahir Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, kent protokolü ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören Hamamizade İhsan Bey Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam etti.
Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, "Tam 108 yıl önce kadim şehir Trabzon, ilelebet Türk yurdu olarak ecdadımız tarafından bizlere ve bizden sonra da gelecek nesillerimize emanet edilmiştir. Bu emperyal güçlerin 100 sene önceki emelleri neyse bugün de emelleri aynı. 1 Kasım 1914 yılında Dünya Savaşı başladığında Ruslar, Osmanlı Devleti'ne savaş açtı. 17 Kasım 1914'te Rus donanması Trabzon'a geldi ve şehrimizi bombalamaya başladı. 8-11 Şubat 1915 tarihlerinde bu bombalamalar sonucunda bine yakın vatandaşımız şehit oldu. 1916 yılında önce 16 Şubat 1916'da önce Erzurum düştü, akabinde 24 Şubat 1916'da Rize ve 15 Mart 1916'da Of ilçemiz işgal edildi. 18 Nisan 1916'da da Trabzon'umuz Ruslar tarafından işgal edildi" dedi.
"Bundan 108 sene önce Trabzon'umuz düşman işgalinden kurtarıldı"
"Ruslar, Trabzon'umuzu yağmaladı" diyen Başkan Genç, "Çok tarihi anlar, anılar var; büyük bir hüzün var. Şehrimizde dedelerimiz ve ninelerimiz göçe maruz kaldı. Allah hepsine rahmet eylesin. Sadece bununla kalmadı. Ruslar, Trabzon'umuzu yağmaladı. Bunların bilinmesi lazım. Bu şehre, medeniyetine ve değerlerine ait arşivleri yağmalandı, yok edildi. Bin 500'e yakın el yazması, tarihi eser Ruslar tarafından alınıp götürüldü. Şu anda bir taraftan onların iadesi için mücadele ediyoruz çünkü onların tamamı bizim şehrimize ait. 1917'de Rusya'da Bolşevik İhtilali olduktan sonra Erzincan Antlaşması imzalandı. Önce Vakfıkebir'imiz ardından Akçaabat'ımız ve 24 Şubat'ta yani bundan 108 sene önce Trabzon'umuz düşman işgalinden kurtarıldı. Ebediyen Türk yurdu olarak bizlere emanet edildi. İşgal yaklaşık iki yıl sürdü. Şehrimiz büyük bir yıkım ve yoksulluk yaşadı. Birçok vatandaşımız sıkıntıya ve acılara maruz kaldı. Dönemin Trabzon'unda yaşayan Rumları ve Ermenileri, işgal döneminde Ruslara iştirak ederek bu katliama ortak oldular. Bunların önemle bilinmesi lazım. Girilmedik ve yağmalanmadık yer bırakmadılar. En sonunda Albay Hamdi Bey (Pirselimoğlu) komutasındaki 37. Tümen Giresun'dan 123. Alay ile beraber takviye edilerek Vakfıkebir, Akçaabat ve Trabzon'umuz düşman işgalinden kurtarıldı. O gün bu mücadeleyi veren ecdadımıza Cenab-ı Allah rahmet eylesin. Allah cennette buluşmayı nasip eylesin. Ne mutlu onlara ki onlar sadece bir kara parçasını işgalden kurtarmadılar, onlar aynı zamanda bu asaletli milletin onurunu, bağımsızlık iradesini ve azmini de ayağa kaldırdılar" ifadelerini kullandı.
Ödüller sahiplerini buldu
Konuşmaların ardından, kurtuluşun 108. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen "Kadim Şehir Trabzon" konulu İlkokullar Arası Resim Yapma, Ortaokullar Arası Şiir Yazma ve Liseler Arası Kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin takdim edildiği program, Kahramanlar Korosu konseri ve halk oyunları gösterileri ile sona erdi.
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 24 Şubat 2026 - 12:36
Güncelleme: 24 Şubat 2026 - 13:20
Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 108. yıl dönümü kutlandı
Kültür-Sanat
24 Şubat 2026 - 12:36
Güncelleme: 24 Şubat 2026 - 13:20
Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 108. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.
EDİTÖR

Haberler İHA Haber Ajansı tarafından sağlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir








